January 15, 2013

resipi masakan...




AYAM BAKAR CHINESE STYLE DENGAN KENTANG



Bahan2:

1 ekor ayam sederhana besar di bersihkan. jangan di potong danjangan dibuang kulit

a. untuk di kisar

8 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
4 inci halia

b.
5 sdb madu
1 sdt gula
2 sdt garam
2 sdt lada putih
4 sdb kicap pekat ( kicap mee)/ boleh juga letak sedikit kicap cair jika ada
4 sdb sos tiram
2 sdt minyak bijan
2 sdt 5 spices ( jika ada ..kalau ada ni lebih perisa)

Nota: bahan2 di atas ni maklang agak2nya banyak dia sebab masin manis tu ikut rasa masing2. jika tak cukup perisa, tambahlah sedikit garam atau gula lagi ye


caranya:

Campurkan bahan2 a dan b hingga sebati. Kemudian perapkan dengan ayam tadi dgn memasukkan rempah ke bawah kulit ayam dan bahagian dalam ayam. biarkan selama 1-2 jam. Pastikan semua bahagian ayam dilumur dengan rata. Bakar dalam microwave selama 45 mins hingga 1 jam atau sehingga ayam masak. jangan lupa balikkan ayam alau tidak ianya akan garing sebelah je.

No comments:

Post a Comment

Blogroll

Blogger Widgets
Blogspot Tutorial